Cand am plecat spre Curacao, nu stiam foarte multe despre aceasta insula. Stiam ca se afla in Caraibe si, cum mai fusesem de multe ori in zona, ma asteptam la plaje cu nisip fin, la ape limpezi si la palmieri ce se unduiesc in briza inconfundabila caraibiana.
Mai stiam, desigur, inca din copilarie, de lichiorul Curaçao. Nu stiam insa ca este de mai multe culori, asa cum nu stiam cat de bun este un Blue Curaçao combinat cu sprite si gheata, servit pe malul marii, la o terasa in Punda, centrul turistic al capitalei Willemstad. Asa cum nu stiam ca aici voi intalni unele dintre cele mai limpezi ape din lume, chiar daca e greu de crezut, mai limpezi decat in Maldive!
Curaçao este una dintre cele cinci insule care formeaza Antilele Olandeze, fiind totodata si cea mai mare insula din trioul ABC (Aruba, Bonaire, Curaçao). Insula este inconjurata de recife de corali, facand din acesta o destinatie excelenta pentru scuba diving si snorkeling. Insula a fost unul dintre cele mai importante centre ale comertului cu sclavi pentru America de Sud si Caraibe, aceasta ducand la dezvoltarea sa. Astazi, multitudinea de cladiri coloniale cu arhitectura frumoasa au dus la includerea centrului istoric, Punda, din capitala Willemstad in patrimoniul UNESCO.
Curaçao este considerata una dintre insulele cu cele mai frumoase plaje din lume, avand peste 35 de intinderi de nisip cu o varietate remarcabila. Indiferent daca esti iubitor de plaja si soare sau preferi sporturile nautice, aici vei gasi ceva pe gustul tau. Poti alege dintre plajele sapate intre stanci cu pereti abrupti de jur-imprejur sau dintre cele cu nisip fin ce se intind de-a lungul marii sau cele ce se imbina armonios cu vegetatia tropicala.
Insula beneficiaza de un climat cald si insorit tot timpul anului, cu o temperatura medie de 27°C. Fiind in afara razei de actiune a uraganelor, Curaçao este ferita de furtuni tropicale majore. Curaçao este un paradis pentru diveri, dar si pentru iubitorii de natura, aici putand admira o mare varietate de specii de pasari, reptile sau mamifere.
Puteti explora cu masina inchiriata sau rezervand un tur organizat (personal, va recomand sa luati o masina inchiriata, e mai ieftin si aveti libertatea de a sta mai mult acolo unde va place): plajele cu nisip alb si fin, scaldate de ape turcoaz de la Cas Abou, Porto Mari sau Playa Kenapa; pesterile cu iesire in mare din Parcul National Christoffel sau sa admirati spectacolul valurilor uriase care lovesc insula la West Punt. Nu ratati petrecerile de pe plaja Mambo Beach sau cluburile din Salinas, rezervati-va o cina la unul dintre restaurantele de pe strada Water Front din Punda sau la Lobster House in Salinas, alocati-va macar o zi de shopping in Punda, unde cele mai multe dintre magazine sunt tax free, plimbati-va pe podul de pontoane Ema Bridge intre Punda si Otrobanda si, bineinteles, sorbiti un Blue Curaçao!
Daca ar fi sa fac un top 10 al amintirilor cu care m-am intors din Curaçao, dintre acestea nu ar lipsi cu siguranta:
- impresionanta limpezime a apelor de la Cas Abou, Kenapa si Porto Mari (pe care o recomand pentru ca are o nota ceva mai romantica, fiind mai putin cunoscuta);
- frumusetea cladirilor coloniale in culori pastelate din Punda (de fapt, se spune ca acum cateva zeci de ani toate cladirile erau albe, dar guvernatorul de atunci, din cauza ca soarele reflectat de peretii albi era deranjant pentru ochii sai, a dat ordin ca fiecare localnic sa isi zugraveasca casa in alta culoare - a fost o idee buna pentru ca astazi acest joc de culoare da orasului un farmec inconfundabil);
- piata plutitoare din Punda - unde vin zilnic fermieri din Venezuela ce iti ofera fructe proaspete si peste;
- o cina la unul dintre restaurantele din Water Front Arch in Punda, aflate pe malul marii;
- cateva ore de snorkeling in apele de la Porto Mari sau Kenapa, dar si de la Breezes sau Marriot;
- o excursie in Parcul National Christoffel si in special la Shete Boca - unde valurile patrund intr-o pestera subterana intr-un spectacol de sunet impresionant;
- o seara in cluburile din Salinas sau o petrecere pe plaja Mambo Beach;
- o zi de condus pe drumurile pustii in cautarea unor plaje izolate si spectaculoase (nu va fie teama daca va rataciti, localnicii va vor indruma cu siguranta, iar pe mine, de exemplu, m-au condus cu masina lor in fata pana la Cas Abou chiar daca nu aveau drum acolo);
- un lobster thermidor la Lobster House in Salinas, cel mai bun restaurant cu specific marin de pe insula;
- un Blue Curaçao sorbit pe plaja sub mangaierea brizei caraibiene;
- o plimbare pe Ema Bridge, podul de pontoane ce leaga Punda de Otrabanda (podul se rabateaza complet pe malul din Otrabanda cand trec vapoare, asa ca puteti avea o experienta inedita).
Va invit sa calatoriti impreuna cu noi in insula apelor de smarald, veti reveni cu siguranta cu amintiri si imagini memorabile!
Bon Bini Curaçao!